Borok

A mindennapok borai

Ebbe a kategóriába azok a borok tartoznak, amelyeket elsősorban mindennapi fogyasztásra ajánlunk, de ez természetesen nem zárja ki, hogy azokból néhány palack egy-egy fontosabb esemény alkalmával is az asztalra kerüljön.

Ezek a borok, amelyeket szakmai nyelven alapboroknak is szoktunk nevezni, az ún. reduktív technológia szabályai szerint, irányított erjesztéssel készülnek, és acéltartályokban érlelődnek, annak érdekében, hogy minél üdébben, gyümölcsösebben, a szőlőfajta adta elsődleges jegyeket és aromaanyagokat minél jobban megőrizve kerüljenek minden évben a palackba.

A mindennapok borai közé soroljuk a Tokaj-Hegyaljára jellemző főbb szőlőfajtákból készült furmintot, hárslevelűt és sárga muskotályt, száraz, félszáraz vagy félédes változatban.

A mindennapok borai

Aszúk és szamorodnik

Az ebbe a kategóriába tartozó borok valódi tokaji borkülönlegességek, amelyeket nem készítünk minden évben. Az aszúkhoz és a szamorodnikhoz alapanyagot csak a kiemelkedő évjáratokban szüretelünk, és már a szüretelés folyamata is speciális. Mind az aszúszemeket, mind pedig a szamorodni jellegű borok alapjául szolgáló fürtöket egyenként válogatjuk, ami természetesen hozzáértést és aprólékos kézi munkát feltételez.

Az aszú és a szamorodni típusú borok között a legfontosabb különbség, hogy míg az aszúk készítéséhez kizárólag szemenként leszüretelt, botritizálódott aszúszemeket használunk, addig a szamorodnik alapanyagául olyan szőlőfürtök szolgálnak, amelyeken aszúsodott, illetve ép szőlőszemek egyaránt találhatók. Közös jellemzőjük ugyanakkor, hogy a feldolgozást követően pincébe kerülnek, ahol a térségre jellemző gönci, illetve szerednyei tölgyfa hordóban érlelődnek legalább a törvény által előírt időtartamban, de sokszor azon is túl, mindaddig, amíg a legszebb arcukat nem mutatják.

Pincészetünk kínálatában a különböző évjáratú, 3, 5 és 6 puttonyos aszúk, aszúesszenciák, valamint édes és száraz szamorodnik egyaránt megtalálhatók. Komolyabb, fajsúlyosabb borokként ezek fogyasztását különleges alkalmakkor, elsősorban kéksajtok, libamáj és desszertek mellé vagy egy jó szivarhoz ajánljuk.

Aszúk és szamorodnik

Késői szüretelésű borok

A késői szüretelésű fajták szintén a tokaji borkülönlegességek közé tartoznak, a szüretelés és a feldolgozás technológiáját illetően pedig a szamorodni típusú borokhoz állnak közel. Készítésük során olyan fürtöket használunk, amelyeken a túlérett és aszúsodott szőlőszemek mellett ép szőlőszemek is találhatók. A feldolgozást követően a késői szüretelésű tételek is tölgyfa hordóban pihennek, bár általában rövidebb ideig, mint az aszúk vagy a szamorodnik. Ez persze nem törvényszerű, a tölgyfahordós érlelés hosszát e borok esetében is elsősorban azok egyénisége határozza meg. Általában mégis elmondható róluk, hogy ízükben és illatukban a gyümölcsös jegyek sokkal markánsabban jelennek meg, mint az aszúk vagy a szamorodnik esetében, így téve könnyedebbé, „behízelgővé” ezeket a fajtákat.

Pincészetünkben évjárattól függően készítünk késői szüretelésű borokat, amelyek alapanyagául olyan szőlőfajták szolgálnak, mint a furmint, a hárslevelű, a zéta, a kövérszőlő vagy a kabar.  

Fogyasztásukat akár hétköznapokon, akár egy romantikus este kísérőjeként, könnyedebb, krémes, pudingos desszertekhez, pohárkrémekhez ajánljuk.

Késői szüretelésű borok

Pezsgő és gyöngyözőbor

A hagyományos tokaji borok mellett néhány éve már kuriózumként pezsgővel és gyöngyözőborral is kedveskedünk a hozzánk ellátogató vendégeknek. Mindkettő alapját 100 %-ban az átlagosnál kissé korábban és magasabb savtartalommal szüretelt gyümölcsből készült tokaji furmint adja. A két fajta között így csak a készítés technológiájában van lényegi különbség. Míg a gyöngyözőborhoz a szén-dioxidot mesterséges úton adjuk, addig a pezsgő a természetes módon, már a palackban zajló másodlagos erjesztés során keletkezett szén-dioxidot tartalmazza. Pezsgőink tradicionális technológiával készülnek, azaz finomseprőn érlelődnek, és a degorzsálást követően kerülnek az asztalra.

A saját készítésű furmintborunk pezsgősítésében, illetve a gyöngyözőborunk előállításában kezdettől fogva a kiemelkedő szakmai tapasztalattal és modern technikai háttérrel rendelkező Garamvári Szőlőbirtok van a segítségünkre.

Míg a pezsgőnk bármely nagyobb ünnepnek vagy családi eseménynek méltó kísérője lehet, addig a gyöngyözőborunk  – pezsdítő szénsavtartalmának köszönhetően – egy-egy meleg nyári estén szolgálhat üde frissítőként.

 Pezsgő és gyöngyözőbor

Írjon nekünk!